Tämä blogi toimii taidekehystysportfolionani. Opiskelen ammattiani ja työskentelen jyväskyläläisessä Kehystämö Galleria Patinassa.

Esittelen täällä erilaisia ja erikoisia kehystyksiä, joita olen toteuttanut niin asiakkaille, ystäville kuin itsellenikin.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Asiakaspalvelu ja myyntityö - Taidekatalogi netissä

Olen työskennellyt asiakaspalvelijana nykyisessä työpaikassani Kehystämö Galleria Patinassa ensin osa-aikaisena ja sitten täysipäiväisenä vuodesta 2007 alkaen.

Alunperin minut niin kehystämiseen että kehystyspalveluiden myyntiin koulutti työnantajani ja yrityksen omistaja Ella Hirsiaho, joka opiskeli itsekin taidekehystyksen ammattilaiseksi oppisopimuksella. Opittuani pääpiirteissään kaikki työtehtävät olen ollut itsekin yhtälailla kouluttamassa uusia harjoittelijoitamme ja kausityöntekijöitämme samaisiin tehtäviin.

Näiden työvuosien aikana olenkin oppinut hoitamaan lähestulkoon kaikkia kehystämön ja gallerian työtehtäviä, ja joidenkin työtehtävien osuus on jopa painottunut minun tehtäväkseni.

Niistä suurin on yrityksen markkinoinnin ja asiakaspalvelun kannalta aina vain tärkeämmäksi nouseva sosiaalisten medioiden hallinta.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sisällön tuottamista yrityksen facebook-sivuille. Tuotteiden ja näyttelyiden esittely internetissä on enenemässä määrin nousemassa normaalin näyteikkunoiden somistamisten ja myymälän ulkoasun huoltamisen tärkeyden tasolle.

Varsinkin uusien asiakkaiden kiinnostuksen herättäminen tapahtuu usein verkossa tapahtuvan ensivaikutelman kautta.

Yrityksenä Patina pyrkii mahdollisimman kattavaan ja joustavaan asiakaspalveluun, joten taideverkkokaupan perustaminen alkoi olla ajankohtaista kasvaneen kysynnän vuoksi.

Sillä olin jo toteuttanut yrityksen blogin ja facebook-sivut, oli minun helppo jatkaa myös verkkokauppahankkeen toteutusta.

 Harkittuamme varsinaisen verkkokaupan perustamista kaikkine maksuvaihtoehtoineen, kuukausimaksuineen ja valmispohjineen päädyimme kuitenkin ajatukseen kuvastomallisesta verkkomyymälästä, jonka tuotteet tilattaisiin yksinkertaisesti sähköpostitse tai puhelimitse ja maksettaisiin postiennakolla.

Tämä käytäntö olisi sopivan yksinkertainen tapa aloittaa verkkomyymisen kokeilu.

________________________________________

Ennen nettimyymälän varsinaista suunnittelua kävin läpi niin monta taideverkkokauppaa joita suinkin internetistä löysin. Näin sain päähäni hyvän hahmotelman siitä millaiset tekniset ja ulkoasulliset seikat pitäisi ohittaa tyystin ja siitä mitkä vaikuttaisivat toimivilta.

Haastattelin nettikatalogiimme suostuneita taiteilijoita tietääkseni heidän näkemyksensä ja toiveensa teoksiensa myynnin suhteen. Suurimman osan toiveena oli selkeä toteutus, joka palvelisi kaikenlaisia asiakkaita, ja kaupan pitäminen ajantasalla.

________________________________________

Aloitin katalogin luomisen ulkoasun suunnittelulla.

Oltuani töissä Patinassa jo useamman vuoden ajan löytyvät yrityksen imagoon ja Ellan makuun sopivat elementit yleensä pienellä vaivalla. Yhtenäisen ilmeen vuoksi päätin hyödyntää jo valmiiksi esimerkiksi esitteissämme käyttämäämme oranssia tapettitaustaa.


Patinassa myytävien teosten kuvaaminen aloitettiin. Kuvat ryhmittelin sitten taiteilijan mukaan kansioihin ja keräsin niiden nimi-, tekniikka- ja hintatiedot.

Ensimmäisen kuvastopohjan loin alunperin tumblr-sivustolle.

Jotta katalogin teosten ostomahdollisuus olisi kuluttajille mahdollisimman selkeä, käytettiin sen otsikkona Patinan seinälle kehystettyä taiteilija Outi Markkasen tekemää Taidekauppa-maalausta.




Tumblr-kaupan pohjasuunnitelma



Koska tumblr-palvelun pohjamalli oli silti hieman liian rajoitettu muokkausten suhteen, esimerkiksi linkit sivupalkkeihin jäivät saamatta, päätimme kuitenkin palkata ammattiosaajan luomaan yrityksen kotisivujen yhteyteen uuden välilehden, jonne voisimme katalogin toteuttaa.

Karkea hahmotelmani nettikatalogin mallista


Annoin keräämäni materiaalit, eli mm. valmiit teoskuvat ja taiteilijalistat ohjelmoijalle ja keskustelin hänen kanssaan kuvastoon tarvittavista elementeistä ja kuvailin haluamaani ulkoasua.


Katalogin ensimmäinen versio ilman hienosäätöä




Seuraavaksi alkoi pohjan hienosäätö - fonttien valinta, kuvien ja tekstien etäisyyksien säätäminen, linkkien järjestely - ja sisällön lataaminen pohjaan.
Olen aktiivisesti pitänyt yllä ja vienyt eteenpäin yrityksen monipuolistumista sosiaalisessa mediassa ja verkkonäkyvyydessä ja nyt seuraavaksi odotankin mielenkiinnolla nettitaidekatalogimme kehittymistä perinteisen kehystämön ja gallerian myyntityön ja asiakaspalvelun rinnalla.

Vain tulevat myyntitapahtumat antavat suuntaa mahdollisille muutoksille nettikatalogin käytännöissä.

On ilo vastata asiakkaiden yhä laajeneviin odotuksiin yrityksemme palveluista, ja toivonkin että nettikatalogista tulee hyödyllinen niin yrityksellemme, taiteilijoille kuin taiteen ostajillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti