Tämä blogi toimii taidekehystysportfolionani. Opiskelen ammattiani ja työskentelen jyväskyläläisessä Kehystämö Galleria Patinassa.

Esittelen täällä erilaisia ja erikoisia kehystyksiä, joita olen toteuttanut niin asiakkaille, ystäville kuin itsellenikin.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Tuotteen valmistaminen käsityönä - Paperinarukukat


Käsityönä valmistetun tilauksen esimerkiksi valitsin kehystyksen, jossa asiakkaan paperinarusta ja pellavanypläyksestä tehty käsityö kehystettiin vitriiniin.

Asiakkaalla oli oma tummanvihreä maali, jolla hän halusi kehyksen maalattavan.
Päätimme myös, että kiinnittäisin työn taustapahviin ommellen sen samalla pellavalangalla, jota hän oli käyttänyt työn nypläyksessä.

Ensimmäisenä mittasin neliönmallisen työn ja leikkasin sille paspistaustan.
Sen jälkeen leikkasin korkeudeltaan työhön sopivasta kapeasta kuultovalkeasta kehyslistasta kehyksen kunkin sivun, jotka maalasin sitten asiakkaan maalilla ja jätin kuivumaan.

Asiakkaan toiveesta työstä tehtiin pieni ja taustaksi valittiin vaalea paspis.





Maalin kuivuessa kiinnitin käsityön ompelemalla:


Pistelin käsityön paksuimman vihreän paperinarureunaosan alle sopivan tasaisin välimatkoin kaksi reikää piikillä. Reiät jäivät näkymättömiin reunan alle.





Napakkaa pellavalankaa käyttäen ompelin työn kiinni taustaan reuna reunalta, jotta työ pysyisi suorassa ja paikoillaan.




Viimeisien reikien kohdalla tein useamman solmun taustapuolelle päättämään ompelun.





Kiinnitetty työ edestä - ompelukiinnitys ei erotu asiakkaan ompelemista reunoista. Paperinarutyön reunojen suoruus ei ollut millintarkkaa, sillä kyseessä oli käsityö, jonka yksilöllisen toteutuksen jälki sai näkyä.




Taustalle kiinnitin leveää vaaleaa kasvisliimapaperia koko ompeluksen matkalta, jotta langat pysyisivät suojassa ja paikoillaan. Jotta ompelupuoli jäi piiloon leikkasin työlle erillisen mikropahvitaustan.




 Ompelun jälkeen tarkistin että kehyksen maalipinta oli kuivunut ja kasasin kehyksen.
Tämän jälkeen leikkasin työhön kirkkaan lasin, jonka pesin molemmin puolin.

Seuraavaksi toteutin vitriinin apulistat, tällä kertaa tummanvihreän paspiksen ja tarrakapan yhdistelmällä.

Leikkasin vihreäst' paspiksesta tasaisia samankokoisia ohuita suikaleita, joiden nurjat puolet kiinnitin sitten samakokoisten  kapasuikaleiden tarrapintaan.




Tarkistettuani kehyksen sisämitat leikkasin valmiista apulistasukaleista katkoteräpuukolla ensin tismalleen sopivat palat kahdelle vastakkaiselle puolelle, ja sitten toisille.




Tämän jälkeen asetin lasin kehykseen, ja kiinnitin apulista reunat kehysliimalla.




Koska kapa itsessään on niin köykäistä ja muovimaista, annoin liimalle hieman kiinnittämisapua puristamalla paspissivuja nipsuilla paikoilleen muutaman tovin ennen työn kasausta.




Asiakkaan toiveesta pöyhin paperinarukukkia ja -lehtiä kolmiulotteisemmaksi.
Tämän jälkeen kasasin ja taustanaulasin työn,
tarkistin ettei kehyksen sisään jäänyt pölyä
ja sen jälkeen laitoin taustalle pölysuojateippauksen samalla vaalealla kasvisliimapaperilla, jolla myös kiinnitin ompeleet.

Tämän jälkeen laitoin enää tavallisen rautalankaripustuksen ja tarkistin kehyskulmien kunnon.

Valmis käsityövitriini





Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen, jossa hänen käsityönsä pääsisi siististi ja hänen kaikkien toiveidensa mukaisesti esille kansalaisopiston opiskelijatyönäyttelyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti