Tämä blogi toimii taidekehystysportfolionani. Opiskelen ammattiani ja työskentelen jyväskyläläisessä Kehystämö Galleria Patinassa.

Esittelen täällä erilaisia ja erikoisia kehystyksiä, joita olen toteuttanut niin asiakkaille, ystäville kuin itsellenikin.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Taidekäsityö - Kiinalainen pyhättö



Taidekäsityönä tein pienen pyhätön taiteilijatuttavaltani syntymäpäivälahjaksi saamalleni kiinalaiselle puupiirrokselle.
Päätin käyttää kehystyksessä muutamaa erikoisempaa tekniikkaa - kullattuja paspiksia, koristekulmia ja vain yläreunaan tulevaa kehyslistaa.


Valitsin koristekulmamallit jotka sopivat mielestäni työn henkeen. Alimmaksi tulevan punaisen paspisaukon päätin jättää punaiseksi ja suorakulmaiseksi.


Mittasin ensimmäisenä puupiirroksen koon ja suunnittelin työn mitat. Sen jälkeen leikkasin Gunnarilla alimmaisen paspiksen.



Valitsin kullattaviksi paspiksiksi punaiset paspat, joihin tein lyijykynällä ja valmiilla paspiksella hahmotelmat kullattavista alueista.



Levitin paspiksille pikamixtionia karkealla siveltimellä. Tarkoituksenani oli, ettei kultapinnasta tulisi täysin tasaista, vaan hieman krakeloitunut, jolloin punaista väriä näkyisi sieltä täältä kullan alta.







Mixtionin kuivettua hetkisen asettelin kultalehtipalasia sen päälle.






Kokeilin valmiin paspiksen avulla mille alalle lehdet asettelin, jotta kultaa kuluisi mahdollisimman vähän. Paspiksen keskellä jätin aukon ilman kultaa, sillä se leikkaantuisi joka tapauksessa pois.






Sitten taputtelin lehdet kiinni paspikseen pehmeällä suurella siveltimellä.





Viimeisenä harjasin ylimääräisen kullan pois.





Sitten suunnittelin koristekulmien koot ja muodot ja leikkasin ne Gunnarilla.





Tässä kaikki kolme valmista paspista.





Seuraavaksi leikkasin kehyksen.





Helpottaakseni kehyksen kasausta ja saadakseni oikein siistiä jälkeä värjäsin kehyksen syrjät mustalla tussilla...





...jonka jälkeen kasasin kehyksen.





Tässä kaikki kehystyksen elementit: taustapahvi, kirkas lasi, paspikset, kehys ja jämäpalat econospace-korokelistaa, jolla tein paspisten asettelusta kolmiulotteisen.





Seuraavaksi saranoin yhteen taustapahvin ja alimman paspiksen leveällä kasvisliimapaperilla, jonka jälkeen kohdistin ja kiinnitin siihen puupiirroksen t-saranoinnilla käyttäen kapeaa kasvisliimapaperia.





Pesin lasin ja asetin ensin sen ja etummaiseksi tulevan paspiksen kehyksen sisään.






Leikkasin kehyksen sisämittojen mukaiset palat econospace-listaa, ensin pitkät sivut ja sitten lyhyet. Listan värillä ei ollut väliä, sillä se ei näy paspisten alta minnekään.



Asetin keskimmäisen paspiksen listojen päälle ja leikkasin sitten taas toisen kerroksen econospacea sen päälle. Viimeisenä asetin kehykseen puupiirroksen paspiksineen.





Taustanaulasin koko paketin kehykseen fletcherillä.





Tarkistin ettei kehyksen sisään jäänyt pölyä tai pikkuroskaa, ja katsoin että paspiskerrokset olivat kohdillaan.







Kun työ oli puhdas ja suorassa laitoin pölysuojateippauksen leveällä kasvisliimapaperilla. Luonnollisesti myös työpaikkani tarra kuuluu kuvioon. :)





Seuraavaksi mittasin kehyksen sivu- ja päällireunan mitat lipan leikkuuta varten.




Lipaksi tulleen kehyksen leikkasin pystyasennossa oikean mallisten kulmien saamiseksi. Koristeellinen lista oli hankala leikata, joten käytin aputukena pahvisuikaleita. Puristimia ei voinut käyttää, joten pidin listaa paikoillaan käsin.



Saadakseni seinää vasten tuleviin päihin tasaiset reunat leikkasin ne mittoihinsa japanin sahalla.





Valmiit palaset kasasin vielä varovaisesti yhdellä niitillä per kulma.





Valmis lippa. Kuten kuvasta näkyy, kovin koristeellinen kehys mureni helposti, vaikka kuinka varoen sitä leikkasi.





Maalasin listan sisäpuolen ja päädyt kehykseen sointuvaksi, ja paikkailin maalaamalla myös murentuneita kulmia.



Koska koko kehystys oli itsessään pieni ja kevyt ja lippa istui reunaan tiiviisti kuten kuuluikin, päätin kiinnittää sen kehykseen vain kehysliimalla.


Viimeisenä silauksena laitoin kehystykseen rautalankaripustuksen.





Sivusta näkyy paspisten kolmiulotteisuus.





Valmis pyhättö edestä.
Lopputulos oli toivomani. Punainen ja kulta henkivät kiinalaista tunnelmaa, samoin kuin koristekulmien yhdistelmä ja valitsemani lippakehys.
Taulun päälle muodostuneelle pienelle hyllylle saa nyt vaikkapa suitsukkeen palamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti